söndag 7 maj 2017

Svenska koncentrationsläger

Sorry om jag har gjort nåt fel att direkt kopiera, men efterom jag kunde se det helt öppet på FB....

Statsminister Tage Erlander (S) var en av de högst ansvariga för de hemliga koncentrationslägren i Sverige under andra världskriget. Det avslöjar boråsjournalisten Niclas Sennerteg i en ny bok. 

Tage Erlander var den högste politiska tjänstemannen att leda koncentrationslägren, säger Niclas Sennerteg.

Att det fanns interneringsläger i Sverige under andra världskriget är relativt känt. Vad som är mindre känt är att det även fanns koncentrationsläger, med straffarbete och beväpnade vakter.

I de så kallade "slutna förläggningarna" sattes folk inte för vad de gjorde, utan för vad de var - till exempel antinazister.

Regeringen försökte hålla lägren så hemliga det gick, och fram till för ganska nyligen har allt varit hemligstämplat. 
I boken "Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga" avslöjar Sennerteg att det fanns hela 14 koncentrationsläger runt om i landet. De första öppnades 1940, Långmora och Smedsbo i Dalarna.

Minst lika dolt från allmänheten har Tage Erlanders inblandning i lägren varit. På den tiden var Erlander statssekreterare på socialdepartementet, bara några år senare skulle han bli Sveriges statsminister.

Sennerteg menar att Tage Erlander var högst delaktig i lägren och dess utformning.
Erlander tog upp lägren i sina memoarer som kom ut på 70-talet. Men bilden som ges där stämmer inte överens med verkligheten, menar Niclas Sennerteg.

Det Erlander skriver om lägren stämmer inte med verkligheten. Han fick regelbunden information om vad som hände i lägren långt innan han påstår.

En liten video med Tage Erlander..
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95...

Observera att detta är en artikel från 2008!

Copyright Ⓒ Radio Sjuhärad / 30 augusti 2008. 

Stina & Kjell-Åke
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar