onsdag 16 februari 2011

Israel har atombomber yippeeeee... Och Syrien? Och Iran?

Åtminstone tror många det, so what? Israel har inte skrivit under något ickespridningsavtal, de behöver försvara sig mot ett par hundra miljoner muslimer i närområdet, de har ingen som helst skyldighet att i detalj beskriva sitt försvar för någon. De har aldrig provsprängt något kärnvapen eftersom judar stod för många väsentliga upptäckter inom atom- och kärnfysik, och hade de inte haft kärnvapen hade de konstruerat sådana om de ansåg att de behövdes.

Iran och Syrien däremot har skrivit under avtalet där de MÅSTE tillåta inspektion, annars är det ju ingen vits med papperet de signerade. Att de sen skiter i det om de inte känner för det, tja, Obama pressar dom inte så klart. Syrien har länge vägrat inspektion efter det att Israel bombade sönder en nordkoreansk kärnanläggning i den syriska öknen. De tillät ett kort besök av IAEA, men därefter har de vägrat dem att utföra sina skyldigheter. En artikel:

Källor säger att Syrien sätter upp en mur mot IAEA

FN: s nukleära vakthundar begär tillgång till Dair Alzour men Damaskus tjänstemän vägrar besök. USA föreslår att IAEA åberopar sin "särskilda besiktning"

Syrien har inte beviljat FN:s atomenergiorgans begäran om snabb tillgång till en plats i öknen, effektivt vägrat en vädjan om akut samarbete med en undersökning av misstänkt hemlig atomverksamhet, sade diplomatiska källor.

I mer än två år har Syrien vägrat att låta FN-inspektörerna att återkomma till Dair Alzour, platsen som USA: s underrättelsetjänst rapporterar att den var en begynnande nordkoreansk-utformad kärnreaktor avsedd att ge bomb-bränsle.

"Tydligen har syrierna inte erbjudit något nytt när det gäller tillgång till Dair Alzour," sade en västerländsk källa, med hänvisning till Syriens svar på en skrivelse från YUKIYA Amano, chef för Internationella atomenergiorganet IAEA, förra året.

IAEA fick inte svaren som GD (generaldirektör Amano) hade sökt, tillade han. En annan diplomatisk källa målade en liknande bild, utan att ge detaljer.

Det var inte klart om Damaskus hade gjort några andra medgivanden i tvisten, som väntas stå högt på dagordningen för ett 07-11 mars möte med IAEA:s 35-nationer som sitter i styrelsen, i sitt svar på Amano.

IAEA hade ingen kommentar i frågan och tjänstemän på Syriens delegation vid det Wien-baserade IAEA var inte omedelbart nåbara.

Syrien, allierat med Iran, förnekar att de någonsin har hyst ett atombombsprogram och säger att IAEA bör fokusera på Israel istället på grund av dess odeklarerade kärnvapenarsenal och det faktum att de aldrig har gått med det nukleära icke-spridningsavtalet.

Amano brev till Syriens utrikesminister Walid Al-Moualem den 18 november var den första gången han vädjade till syriska myndigheterna direkt, snarare än bara genom sina regelbundna rapporter.

Han bad den syriska regeringen att snabbt ge IAEA tillgång till relevant information och platser kopplade till Dair Alzour.

'Högst osannolikt "

USA har föreslagit att IAEA kan behöva överväga att åberopa sin "särskilda inspektion"-mekanism för att ge den befogenhet att leta överallt som krävs i Syrien med kort varsel.

Amano sa till Reuters tidigare denna månad att han inte uteslöt denna möjlighet, men att inget beslut hade fattats.

Vissa Wien-baserade diplomater har varnat mot att använda särskilda inspektionsverktyget, eftersom det skulle eskalera frågan i en tid med stigande spänning med Iran, som väst anklagar för att försöka utveckla kärnvapen. Teheran förnekar anklagelsen.

Byrån utnyttjade dessa Inspektionsbefogenheter 1993 i Nordkorea, som fortfarande vägrar redovisa sina tillgångar och senare har utvecklat en atombombskapacitet i hemlighet.

Förra året gav IAEA viss antydan om misstanke om olaglig kärnaktivitet vid Dair Alzour genom att peka på uranspår funna vid ett besök 2008 av inspektörer som sade att dessa spår inte kom från Syriens erkända lager av kärnmaterial.

Byrån vill ompröva stället och ta prover från spillrorna som bortfördes omedelbart efter flygangrepp till en obestämd plats.

Damaskus har föreslagit att uranspåren följde med israeliska vapen som användes i attacken, men IAEA säger att detta är osannolikt, en position som understrukits av Amano i Washington Posts intervju på måndagen.

"En anmärkning är att det utarmade uran som används av Israel i bomber kan vara ursprunget, men vi tror inte det är sannolikt. Det är inte helt omöjligt, men det är högst osannolikt", har Amano sagt.OCH samtidigt vänslas Obama varmt med Syrien och har för första gången sedan 2005 sänt en ambassadör där för att visa hur mycket han uppskattar deras enorma leveranser av vapen till hizbollah. Obama gjorde detta genom ett diktatoriskt dekret.

IRAN

fortsätter som alltid att anrika uran och lägga på hög. Läs Washington Post EU:s handel med Iran går fram och tillbaka, ibland bestämmer de sej att försöka sälja lite mindre av sådant som kan användas för urananrikning och militära ändamål, Men de flesta av länderna har upptäckt att de faktiskt kan förlora några € på det, som Tyskland. Hela världen tittar nu på Obama och hur han tänker hjälpa folket i Iran mot de islamistiska ledarna - sist de bad honom om hjälp sket han helt och hållet i dem. Obama har långt om länge denna gången hållit med demonstranterna i Iran med lite prat. Jämför med Obamas direkta stöd till det Muslimska Brödraskapet som jag har skrivit om innan - med direktkontakter. Han har såvitt jag vet inte kontaktat några av de i Iran som är motståndare till islamisterna. Tvärtom - hans administration har direkta hemliga förhandlingar med diverse muslimska terroristgrupper i Washington.

.
DN_gröna_rörelse_marscherar_igen DN_manar_obama DN_fortsatta_bahrein DN_militären_kräver DN_växande_protester DN_fler_hundra_tusen DN_iran_tillåter LA215 SvD397 SvD961 SvD957 SvD731         

.
....

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Ta på dig säkerhetsbältet, frihetens tid har bara börjat, stulen gods ,konfiskerad hem, annekterd mark skall återställas, miljoner stolta palestinier återtar sin rättmätiga historiska plats och föra den mänskliga frihetskrävande arvet vidare, det är nya tider, moderna tider.

    SvaraRadera
  2. Eftersom betydligt FLER judar fick fly arabländerna än araber som i huvudsak flydde eftersom arabledarna sa åt dem att göra det, och judarna ofta var rika så arabledarna konfiskerade stora mängder av deras ägodelar - så använd av deras pengar för att ordna livet för de flyende araberna. Varför i hela världen skulle Israel som första landet i historien ta hand om BÅDA sidornas flyktingar??????? Så snälla är de inte! Det var knappast vad som skedde när Indien och Pakistan delade på sej.

    SvaraRadera