tisdag 23 september 2014

Intel spenderar ytterligare 6 miljarder dollars i Israel.

Intel ska spendera $ 6 miljarder (ca 45 miljarder kronor) i Israels största teknologiska  investering någonsin

Enligt affären får hi-techföretaget ett enormt bidrag och skattelättnader och kommer att ge tusentals nya jobb

Av David Shamah September 22, 2014, 05:24

Intel ser ut att producera nästa generations chips i Israel med den hittills största utländska investeringen i israelisk hi-tech. Enligt ett avtal som aviserats av finansdepartementet måndag kommer Intel att spendera $ 6 miljarder på att uppgradera sin Kiryat Gat-anläggning för att möjliggöra produktion av nästa generations datorchips. I gengäld kommer Intel att få bidrag på upp till $ 600 miljoner euros under de kommande fem åren, samt en stor skattelättnad till 2023.

För Israel är det värt kostnaden, sade finansminister Yair Lapid. "Intels investering är en strategisk tillgång för Israel", sade han och tillade att det "ger ytterligare bevis på Israels kapacitet inom högteknologi och innovation."

Beskedet signalerar slutet på dramat som har omgett Intels tillverkningsplaner under de senaste åren, eftersom företaget funderat på att bygga en ny fabrik för att producera avancerade 10 nanometer chips. dessa kommer att driva bärbar teknik och perceptuell databehandling, som Intel tror kommer att bli ett viktigt tillväxtområde för bolaget under de kommande åren.

Intel sades ha övervägt att bygga anläggningen i antingen Israel eller Irland.

I april meddelade Intel att man hade lämnat in en plan med regeringen att uppgradera Kiryat Gat- anläggningen men angav inte vad uppgraderingen skulle innehålla. Baserat på måndagens tillkännagivande, sade industrins insiders att Kiryat Gat  "nästan definitivt" kommer att vara platsen för utveckling och tillverkning av nya chips.

Enligt uppgörelsen kommer Intel att få $ 300 miljoner i bidrag, med distribution som ska fördelas över fem budgetår. Mer värdefullt för Intel är sannolikt att det kommer att betala en bolagsskatt på endast 5% till 2023, även om normalskattesatsen för bolagsskatt i Israel under 2014 var 26,5%. I gengäld åtog Intel att anställa minst 1000 nya medarbetare, minst hälften av dem kommer att vara invånare i samhällen i södra Israel. Dessutom lovade företaget att spendera sammanlagt minst $ 550 miljoner under perioden, tillsammans med ytterligare NIS 400 miljoner per år på lokala inköp.

Den enorma värdet av affären, både för Intel och staten, drev ministeriet att fastställa särskilda kriterier för att säkerställa att båda sidor lever upp till sina åtaganden, sade departementet. Bland de kriterier: En ökning av produktionskapaciteten i den renoverade anläggningen jämfört med tidigare produktionsnivåer, en garanti för att arbetstagare kommer att fortsätta att vara anställda även om Intels verksamhet faller av, en ökning på minst 10% per år av värdet på lokala inköp görs Intel baserat på 2013 års siffror, finansiering av mer akademiska forskningsprojekt och att ge fler stipendier till israeliska studenter till ett belopp på minst $ 1 miljon per år, och ett åtagande att ge israeliska arbetstagare och uppdragstagare företräde i anläggningens uppgraderingsarbete.

Medan kritiker kanske klagar över att regeringen ger för mycket, Intel International Senior Vice VD för Intel Israel Mooly Eden sade att sådana erbjudanden är vanliga idag. "Regeringen här, som regeringarna överallt, vet hur spelet spelas," och de jobb som genereras av investeringar i utvecklingscentra är väl värda det för Israel - speciellt när det kommer till Intel, Eden sade nyligen i en intervju. "Under årens lopp har Intel investerat $ 10.8 miljarder i Israel. Förra året stod Intel Israel för mer än 9% av Israels tech export, som står för hälften av den totala exporten, med undantag för diamanter. "

Med måndagens tillkännagivande att investeringarna kommer att hopp upp omkring 60% - ytterligare befäster förhållandet mellan Intel och Israel, sade företagets talesman.

Intel sysselsätter redan omkring 10.000 arbetare i Israel direkt, och enligt företaget är den ansvarig för ett "multiplikatoreffekt" av anställning, med över 30.000 israeler som arbetar på företag som erbjuder produkter och tjänster till Intel. Lapid sade att den nya affären kommer att utöka den multiplikatoreffekten. "Uppgraderingen av tillväxten av den kommer att generera 1.000 nya arbetstillfällen, främst för invånarna i söder, tillsammans med många tusen stödjande arbetstillfällen. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att skapa nya arbetstillfällen och investeringar i den israeliska ekonomin. "


[Man kan kommentera: varför vågar inga storföretag satsa något liknande i de "palestinska" områdena, varför försöker inga av donatorerna att göra något för att hjälpa palestinaaraberna tjäna  pengar, enbart bakshish,  varför försöker inte Abbas dra dit arbetstillfällen - han kan bara tekniken att tigga och peka med ett skitigt finger "det vill jag ha" liksom Arafat.
Vill du få ett gott skratt se hur israelhatarna beskriver det.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar